Tijdens de Architectuur Biennale Rotterdam zullen de eerste studenten die de nieuwe cursus MA Cities van het Central Saint Martins College for Art and Design (CSM) hebben gevolgd de resultaten van hun lopende scriptieonderzoek met het publiek delen. MA Cities wordt gegeven in het kader van CSM’s Spatial Practices Programme en is gericht op onderzoek naar nieuwe manieren van stadmaken. De cursus functioneert als een denktank voor zowel de studenten als de ruim 200 deelnemers die elke cyclus worden uitgenodigd.
De middag is onderdeel van een driedaags symposium en bestaat uit presentaties van lopende scriptieonderzoeken en bijdragen van gastcriticus Dr. Ekim Tan van spelontwerper Play the City. Wij nodigen je van harte uit om deel te nemen aan de discussie en toe te treden tot het netwerk van de Architectuur Biennale Rotterdam!
In de scripties worden handelingsperspectieven geschetst die zowel binnen de bestaande stedenbouwkundige praktijk vallen, als die overstijgen. Deze zijn tot stand gekomen door gesitueerd en collaboratief onderzoek op basis van creatieve processen en bedoeld om veranderingen door te voeren die mogelijk oplossingen bieden voor dringende problemen. De eerste afstudeerders verkennen in hun scriptieonderzoeken de volgende thema’s:
- Een strategie voor ‘onbebouwbare percelen’ in Beiroet: kan het collectiviseren van een netwerk van ruimtes worden gebruikt om belangrijke sociale infrastructuren te testen?
- Niet-menselijk handelingspotentieel, klimaatrouw en meertaligheid: kunnen we de manier waarop we over stedelijke ecologie spreken, veranderen?
- Queer ecologieën, intersectionele modegebieden in een mondiale stad.
- Wat als steden zouden worden ontworpen door moeders? Een ontwerphandleiding voor buurten, gericht op verzorgers van jonge mensen.
- Tijdelijkheid en cyclisme in de context van de verdichte stad: gedachten over hyperlokale gemeenschappen.
- De dekolonisatie van afval: de toeleveringsketen en afval in de stedelijke besluitvorming.
- Te voet in Lahore.
Dit evenement wordt georganiseerd door de studenten die hebben deelgenomen aan de eerste jaargang van de cursus MA Cities van het CSM in samenwerking met Huiden.club en de IABR. De toegang tot het evenement is gratis voor bezitters van een geldig toegangsbewijs voor IT’S ABOUT TIME.
Registratie is niet nodig.
Meer weten?
In het kader van deze samenwerking met de Huidenclub, een nieuwe experimentele ruimte gewijd aan de productie en presentatie van hedendaagse cultuur, verzorgt architect en leraar Felix Madrazo een openbare lezing over Supersudaca. Supersudaca is een in 2001 in Rotterdam opgerichte collectieve kritische praktijk van Latijns-Amerikaanse architecten. De lezing vindt plaats op zaterdag 23 september van 14.30 - 17.00 uur in de Huidenclub, Pelgrimsstraat 5C, 3029 BH Rotterdam.