only available in Dutch
In de context van deze tentoonstelling, letterlijk, willen we verkennen hoe we het momentum verbinden aan de vernieuwing van het ondergrondse warmte- en elektriciteitsnet, met alle bovengrondse apparaten en stations die ermee verbonden zijn. Deze opgave, door sommigen al ‘nieuwe wederopbouw’ genoemd, biedt veel kansen en uitdagingen. Op welke manier kunnen we strategisch en ruimtelijk anticiperen op de toename van transformatorstations en warmteverdeelstations, wetende dat de energievraag toeneemt? Hoe maken we de transitie naar een toekomst waarin we zo min mogelijk grondstoffen en ruimte nodig hebben voor de (stedelijke) inbedding van deze nieuwe infrastructuren?
Welke innovatie van energievoorzieningen is mogelijk of nodig om functies te combineren en/of ruimtebeslag te beperken en kwalitatieve openbare ruimte en functies als binnenstedelijke natuur of spel toe kunnen voegen? Gezien huidige geopolitieke en maatschappelijk ontwikkelingen is het zaak deze elektrificatie snel te faciliteren.
Locatie: Ferro, Keileweg 25, 3029 BR Rotterdam, klik hier voor een routebeschrijving
Dit betreft een sessie op uitnodiging
Transitiegesprekken
In de context van de tiende Internationale Architectuur Biennale te Rotterdam (IABR) vinden er zogenaamde transitiegesprekken plaats. Dit jaar gaat de tentoonstelling, ITS ABOUT TIME, The Architecture of Change, over de tijdsdruk die klimaatverandering met zich meebrengt. Hebben we de afgelopen vijftig jaar nodig gehad om het huidige transitiemoment te bereiken? Dat is de vraag die opgeroepen wordt tijdens deze biennale. En als we nu inderdaad de kans hebben om de toekomst opnieuw te ontwerpen, welke transities zouden we dan willen?
In de transitie arena van ITS ABOUT TIME komen toekomstontwerpers en doen-denkers samen. In de context van deze tentoonstelling verkennen we, letterlijk, hoe we het momentum verbinden aan de vernieuwing die nodig is onze opgave het hoofd te bieden, door sommigen al ‘nieuwe wederopbouw’ genoemd. De maatschappelijk opgaven waarmee we geconfronteerd worden, vormen (ruimtelijke) uitdagingen maar bieden zeker ook kansen. Naast de systemische en ruimtelijke vraag biedt de transitie kans om culturele, economische, sociale en institutionele vragen te stellen.
Iedere sessie is opgezet vanuit de gedachte van transitieontwerp: door een beter begrip van de transitiedynamiek worden andere (gewenste) toekomsten voorstelbaarder. Door deze vervolgens met ontwerp ook zichtbaar en tastbaar te maken, creëren we gezamenlijk handelingsperspectief. In deze transitiegesprekken ontwikkelen we dus met elkaar richtinggevende visie en concrete acties. De sessies zelf worden begeleid door prof. Derk Loorbach, hoogleraar transities aan de Erasmus Universiteit en Ir. Peter Veenstra, partner van LOLA landschapsarchitecten, beide co-curator van de tentoonstelling.
Tijdens deze transitie sessies gaan we onder begeleiding van ontwerpers en transitie-experts toewerken naar een gezamenlijke afbakening van de (ontwerpend) onderzoeksvragen die met deze transitie samenhangen. Maar hopen we ook de basis te leggen voor een langer traject waarin we met elkaar in partnerschap deze transitie ook maatschappelijk echt gaan helpen versnellen.